© Powered by SiteSpirit

 

logo-hippisch.png
fnrs_2006_klein.gif

logo_svp_met groen.gif

Veiligheid Tips!

Veiligheid boven alles!

Veiligheid is een onderwerp waar wij steeds mee bezig zijn.

HIPPISCH CENTRUM VELSEN is een van de eerste maneges die het veiligheidscertificaat in ontvangst mocht nemen.

Voor iedereen die op Hippisch Centrum Velsen rijdt is het rijden met rijlaarzen en het dragen van een veiligheidscap Norm EN 138:2012 altijd verplicht.

Een goede veiligheidscap of helm is hoofdzaak!

Nog enkele tips:

- Een paard is een kudde dier, houdt rekening met zijn natuurlijke instincten en reflexen. In de kudde heeft een paard een leider, of is zelf de leider (meestal een leidende merrie). Als ruiter moeten wij de leider zijn, twijfel je, dan neemt je paard het initiatief over.

- Als je een paard aan een halster leidt, maak dan altijd een touw aan het halster vast en houdt het uiteinde in je linkerhand en de rechterhand een hand onder de knip. Sla nooit een touw of longe of teugel om je hand. 
Wij gebruiken nooit touwen met een zgn. veiligheidsknip om een paard te begeleiden, een keer wegspringen en de knip gaat open en je kan je paard gaan vangen. 


- Noem altijd de naam van je paard als je de stal of box in loopt. Als je paard staat te slapen zou hij anders kunnen schrikken en naar achteren slaan. 


- Bij het loslaten altijd eerst je paard omdraaien en met zijn hoofd naar je toe draaien en dan pas loslaten, dus niet langs je heen loslaten: je paard kan uit vrolijkheid 3 meter ver slaan! 


- Wees consequent en duidelijk naar je paard toe. Stil staan bij de verzorging en het op -en af stijgen moet een gewoonte zijn.

- Bij het aansingelen etc. altijd een hand door de teugel houden, zodat je paard niet wegloopt als hij ergens van schrikt. 


- Tijdens het rijden moet het paard in de hand staan en luisteren naar de hulpen. Is dit niet zo, dan kan dat gevaarlijk zijn. Zorg dus dat je les neemt van een gediplomeerde instructeur! 


- Als je paard tijdens het rijden of een bosrit een voorwerp "eng" vindt, laat hem dan altijd naar binnen kijken en trek hem er niet naar toe! Kijkerigheid wordt snel minder als je zelf weet hoe je moet reageren: niet zelf harder schrikken dan je paard, maar gewoon door rijden met stelling naar binnen en je paard voorwaarts en rond houden om je binnenkuit. De meeste problemen ontstaan doordat de ruiter gespannen aan de buitenteugel het paard in een bepaalde richting trekt. 


- Zet je paard bij de verzorging correct vast. Dus op het gangpad in de binnenstal met 2 touwen en niet los laten staan op de spuitplaats achter 2 touwen/kettingen met een halster ertussen, Als je paard klauwt met zijn voorbenen kan hij in het halster terechtkomen en zich verwonden. 


 - 
Zorg zelf voor goede kleding en goed onderhouden tuig!

Team HCV


Driehuizerkerkweg 13, 1981 EH Velsen-Zuid, 0255-534309, info@hippischcentrumvelsen.nl
Follow us on Twitter @HCVelsen en facebook